AYA Toolkit

AYA Community

Online lotgenotencontact
De AYA Community biedt AYA’s, jongvolwassenen die tussen de 18-35 jaar de diagnose kanker krijgen, maar ook naasten een plek om op een veilige manier ervaringen te delen, informatie over ‘kanker op de AYA leeftijd’ uit te wisselen en in contact te komen met andere AYA’s. Wil jij ook je ervaringen delen en anderen ontmoeten? Meld je aan voor een van de communities. Alle communities zijn veilig en afgeschermd voor de buitenwereld.

  • AYA4 All AYA: voor alle AYA’s.
  • AYA4 Breast: speciaal voor AYA’s met borstkanker, omdat AYA’s met borstkanker hele specifieke vragen hebben (bijvoorbeeld over relaties, seksualiteit, vruchtbaarheid). Let op: alleen deze AYA4 community is opengesteld voor AYA’s van 18-39 jaar!
  • Naasten: voor naasten van AYA’s.

Hoe zijn de communities ontstaan?
De AYA communities zijn ontstaan vanuit de behoeften van de patiënt. Zij hebben aangegeven behoefte te hebben aan contact met leeftijdsgenoten en met hen te willen praten over wat zij doormaken. 

Meetingsspot & AYA Lounge

AYA Meeting Spots biedt de mogelijkheid om met andere AYA’s in contact te komen, bijvoorbeeld door virtueel ‘in te checken’ en elkaar te ontmoeten in één van de AYA Lounges van de AYA kenniscentra. AYA Lounges zijn gezellige ‘hangplekken’ in de ziekenhuizen, waar je als AYA even aan de ziekenhuissfeer kunt ontsnappen om te chillen of andere AYA’s te ontmoeten.

Op dit moment bevinden zich Lounges in het Radboudumc (Nijmegen), UMCU (Utrecht), LUMC (Leiden), het UMCG (Groningen) en het Amsterdam UMC (VUMC en AMC).

AYA Tools
AYA Tools

Thema avonden

AYA Thema avonden worden georganiseerd rondom uiteenlopende thema’s en vraagstukken waar je als AYA of naaste tegenaan loopt na de diagnose kanker. Denk hierbij aan een avond rondom Studie & Werk, Kanker & Geldzaken, Sporten & Bewegen, etc. Tijdens de avonden zullen deskundige sprekers aan het woord komen en voor jou klaarstaan om al jouw vragen te beantwoorden. Tevens is het een mooie gelegenheid om andere AYA’s te ontmoeten.

Deze thema middagen worden in samenwerking met het Nationaal AYA ‘Jong en Kanker’ Platform georganiseerd. Data en locaties van deze avonden vind je doorlopen op onze activiteitenkalender.

AYA Match App

“Houd grip op je sociale leven bij kanker!”

Kanker heeft vaak een beklemmend of zelfs verstikkend effect op relaties. Vrienden durven niet meer langs te komen, familieleden weten niet hoe ze kunnen helpen en de lichamelijke en psychische hindernissen zijn vaak lastig te begrijpen. De AYA Match app is bedoeld om AYA’s en hun vrienden en familie met elkaar te verbinden op een luchtige, leuke manier, door middel van het ‘liken’ en ‘swipen’ van activiteitenkaartjes en stellingen. De ‘AYA-Match’ app is gratis te downloaden in Apple’s App Store en de Google Play store voor Android, via de zoekterm ‘AYA Match’.